Rizik.hr online casina i kladionice

Što su dugoročne oklade i kako ih igrati?

Dugoročne oklade - vrste i kako ih koristiti

Kada govorimo o kladionicama, odnosno klađenju na sportske događaje, podrazumijeva se uobičajena igra. Pogled na ponudu, analiza tko igra taj dan, koja vam je utakmica zanimljiva, zatim slijedi razdoblje istraživanja, procjene što je isplativo i konačno ispunjavanje listića kako biste pokušali nešto zaraditi taj dan.

Takav način klađenja je, jasno, klađenje na dnevnoj bazi. No, postoje i igrači kojima strpljenje nije mana. Igrači koji nemaju nikakvih problema pričekati i više mjeseci, pa i godinu dana da bi saznali jesu li ostvarili dobitak. Naravno, to ne znači da takvi igrači ne igraju na parove koji se u ponudi kladionica nađu na dnevnoj bazi, to jednostavno znači da ih razmišljanje i percepcija rezultata odvodi do drugačijih razina koje mnogima nisu prihvatljive ni privlačne.

U ovom tekstu govorit ćemo o tzv. Outright okladama, odnosno klađenju na dugoročne događaje….

Što su dugoročne oklade?

Krenimo s definicijom ovog sustava klađenja. Outright oklade, jednostavno rečeno, oklade su na konačan rezultat čitavog natjecanja. Primjerice, početak sezone Premier lige obično je u osmom mjesecu svake godine, već tada imate priliku uplatiti novac na konačnog pobjednika.

Najpopularnija oklada u ovom smislu je konačan pobjednik natjecanja. Naravno, uvijek morate pripaziti na kakvo se natjecanje kladite. U smislu Premier lige koji smo naveli kao primjer, nema previše varijabli. Postoje razna kup natjecanja koja izazivaju pozornost ekipa kroz sezonu, možete se jasno kladiti i na takvo nešto, no samo prvenstvo ima 38 kola nakon čega, a možda i ranije saznajemo tko je novi prvak države.

Ipak, mnoga prvenstva, uglavnom ona koja ne spadaju u sam vrh europskog nogometa, imaju i nešto kompliciraniji sustav natjecanja poput doigravanja nakon što je završila regularna sezona. Neke lige prepolove bodove nakon određenog broja utakmica prvog dijela sezone te ekipe podijele u dvije kategorije, one koji se bore za opstanak te one koji igraju za prvaka. Često, kao što je primjerice slučaj u prvenstvu Belgije, ulaskom u drugu fazu sezone prepolove se bodovi stečeni u prvom dijelu prvenstva pa se samim time, ako je vodeća momčad imala veliku prednost, ona smanjuje u drugoj fazi natjecanja.

Pogreška koju kladitelji ponekad naprave, a na što svakako treba obratiti pozornost jest na koju fazu natjecanja postavljate okladu. Je li riječ o regularnoj sezoni ili sezoni s uključenim doigravanjem. U svakom slučaju, dobro se informirajte prije nego što uplatite listić jer povratka nema.

Modeli dugoročnih oklada

Na primjeru Premier lige govorili smo o pobjedniku natjecanja nakon 38 kola, dakle tu nema previše varijabli koje se uzimaju u obzir. Međutim, natjecanje poput Lige prvaka, kad je riječ o tržištu oklada, nudi više opcija. Neke od najčešćih tržišta klađenja na Outright oklade su:

Pobjeda bez drugih ekipa – zanimljiva oklada koja iz sustava isključuje neke ekipe koje bookmaker smatra glavnim pretendentima za titulu. Dakle, iz jednadžbe se izbacuju jedna ili dvije ekipe koje su među favoritima. Takva oklada svakako nudi veću zanimljivost, primjerice ako je ‘vaša’ ekipa završila na trećem mjestu u natjecanju, a ispred su samo ekipe kojima ste ‘zabranili’ sudjelovanje, tada ste ostvarili dobitni listić.

Plasman među dva ili više – ovdje je sve jasno. Kladite se na plasman ekipe u natjecanju, koja ne mora osvojiti naslov, ali mora završiti vrlo visoko da bi listić bio dobitan.

Točan plasman – kao što smo opisali, možete se kladiti na određeni plasman u rasponu od više pozicija, no možete značajno povećali tečaj listića ako se kladite na točan plasman ekipe u sezoni.

Tko će ispasti iz lige – također, vrlo jednostavna oklada, hoće li pojedina ekipa završiti među onima koje ispadaju u niži rang natjecanja.

Najbolji strijelac – ovdje izbjegavate ekipe, a kladite se na pojedinca, kad je riječ o nogometu, napadača za kojeg smatrate da bi mogao biti najefikasniji u ligi.

Strategije Outright oklada

Vjerovali ili ne, postoji strategija kako pobijediti u dugoročnim okladama. Ponovno ćemo se baviti najjednostavnijim primjerom nogometa.

Kod klađenja na dugoročne događaje postoji velik broj varijabli na koje morate obratiti pozornost s obzirom na to da govorimo o dugačkoj sezoni koja nudi velik broj utakmica, a kroz čitavo to razdoblje događaju se svakojake situacije koje utječu na konačan ishod od ozljeda, nesretnih poraza, crvenih kartona.

Kada tražite konačnog pobjednika svakako razmišljajte o konstantnosti. Primjerice, Manchester City godinama osvaja Premier ligu, iako je tamo konkurencija žestoka, City je uvijek u vrhu. Dakle, ovdje je ključna riječ pouzdanost. Naravno, možete riskirati i pokušati pogoditi veći tečaj na ekipu koja nije dugo bila prvak ili se ne smatra među glavnim favoritima. Ali, naravno ovdje daleko više riskirate.

Nemojte se okladiti na samo jednu ekipu. Od viška glava ne boli, kako se kaže u narodu. Raspodijelite oklade na više ekipa kako biste povećali izglede za dobitkom.

U svakom slučaju, dugoročne oklade igra su za strpljive igrače, a definitivno ne za svakoga tko voli živjeti ‘opasno’ i na dnevnoj razini ganjati dobitke. No, ‘outright’ oklade svakako imaju svoje prednosti, a teško da postoje ljepši osjećaj nego zaraditi nakon što ste toliko dugo čekali na konačan rasplet događaja.