Rizik.hr online casina i kladionice

Azijski hendikep – povijest, pravila i efikasna upotreba

Azijski hendikep - pravila i strategije

Azijski hendikep kompleksna je oklada koju koriste iskusni igrači. Pročitajte kako ga igrati i koje je najbolja strategija korištenja.

Sastavljajući uobičajeni listić za igru sportskog klađenja, igrač će često uključiti par koji u sebi sadrži naziv hendikep.

Pojam nije potrebno previše objašnjavati, s hendikepom, odnosno minusom u poenima (košarka) ili golovima (nogomet, rukomet, hokej na ledu) kreće na papiru bolja momčad ili favorit, a da bi par bio dobitan, ekipa koja mora pobijediti s hendikepom to mora učiniti s jedan, dva ili više razlike, ovisno o razini samog hendikepa.

Osim klasičnog hendikepa koji sadrži tri osnovna znaka u klađenju – 1, 2 ili X, postoji i druga verzija koja se odnosi na hendikep s nastankom u Aziji. U ovom tekstu objasnit ćemo što je zapravo Azijski hendikep i kako na njemu zaraditi.

Povijest i metode oklada

Prije nego objasnimo strateško klađenje putem azijskog hendikepa, dobro je upoznati se gdje je sve započelo. Sustav azijskog hendikepa nastao je u Indoneziji početkom 21. stoljeća. Sastoji se u klađenju na više mogućih opcija umjesto klasičnog pogađanja tko će pogoditi ili izgubiti sportski događaj.

Hrvatsko online klađenje - nužne promjene

Azijski hendikep, što čini i osnovnu razliku u odnosu na klasični hendikep, iz računice je eliminirao mogućnost da utakmica završi neriješenim rezultatom. Dakle, netko mora pobijediti. Samim time, izgledi za dobitak ili gubitak rastu s uobičajenih 33 posto na 50 posto. Takve vrste oklada zapravo su i dobre, ali i loše za priređivače istih. S jedne strane, bookmakerima omogućavaju balansiranje tečajeva, a s druge strane bookmakerima ne donose pretjeranu zaradu jer su margine dobitaka prilično niske.

Azijski henidkep vrste oklada

Ono što razlikuje azijski hendikep od uobičajenog, pored činjenice da ne postoji mogućnost neriješenog ishoda, jest klađenje na minimalno četvrtinu utakmice (0,25). To može biti zbunjujuće, a kako takva oklada izgleda možemo objasniti na primjeru.

Klađenje na zbroj golova

Primjerice, okladili ste se za 10 eura na pobjedu Reala protiv Barcelone uz azijski hendikep – 0,25. Tečaj na Real je 2.00, a Barcelonu 1.90. Da biste ostvarili dobitak, Real mora pobijediti. Ukoliko utakmica završi neodlučeno ostajete bez pola investiranog iznosa dok vam se druga polovica vraća. Oklada je gubitnička u slučaju poraza Reala. Dakle, iz primjera je vidljivo zašto su ovakve oklade ipak s manjim tečajevima jer igraču daju dodatnu sigurnost za dobitak.

Obrnuti primjer, kladili ste se na Barcelonu uz jednake tečajeve, na azijski hendikep +0,25. Oklada je dobitna uz pobjedu Barcelone, u slučaju neriješenog ishoda dobijete pola uloženog novca, a drugu polovicu uz tečaj 1.90 čime ste i dalje ostvarili zaradu. U slučaju poraza Barcelone, izgubili ste okladu.

Druga mogućnost oklade na azijski hendikep jest kada je margina -0,5 golova. Dakle, favorizirana ekipa otvara utakmicu s pola gola prednosti.

Objasnit ćemo na novom primjeru. Sastaju se Manchester United i Arsenal, United nosi tečaj 1,85 uz najavljeni hendikep -0,5. Oklada je dobitna u slučaju pobjede Manchester Uniteda, a gubitnička je u slučaju poraza Uniteda ili pobjede Arsenala. Dakle, ovdje se smanjuju šanse za dobitkom u odnosu na raniji primjer gdje je favorit imao prednost četvrtine pogotka. Veća sigurnost ipak je u tom izboru.

Primjera je još nekoliko, azijski hendikep nudi opcije oklade na 0,75, 1, 1,50 golova….

Kome se preporuča Azijski hendikep?

Svakako novom igraču. Ako tek ulazite u svijet klađenja, i pokušavate otkriti sve njegove čari, a da pritom ne riskirate previše, najsigurnija oklada je -0,25 golova gdje ćete znatno povećati šanse za dobitkom. Naravno, potrebno je i dobro istražiti vrijedi li tečaj na favorita u svakom pojedinom slučaju.

Strategije iskusnih kladitelja

Iskusni kladitelji će prvenstveno dobro proučiti momčadi na koje će se kladiti. U ovom tekstu naveli smo primjere dvije utakmice gdje su ekipe podjednako kvalitetne što nije uvijek najbolji izbor za okladu na azijski hendikep. Bolja varijanta svakako jest kada jedna momčad nosi ipak značajno veću ulogu favorita. Uspješan kladitelj orijentirat će svoje istraživanje na napadačku specifičnost, odnosno efikasnost jedne ekipe.

Uzet ćemo ponovno primjer s Barcelonom, ali ovoga puta stavit ćemo u omjer jednu slabiju ekipu poput Alavesa. Ovdje nećete dobiti kvalitetan tečaj na azijski hendikep koji je postavljen minimalno ispod 1,5 golova. Dakle, traži se veća razlika u pobjedi, a da pritom tečaj varira iznad minimalno 1,70. U riskantnijem slučaju, iskusni igrač će kod ovakvih protivnika postaviti i marginu na pobjedu veću od dva razlike što ipak donosi i daleko bolji tečaj.

Ipak, isti taj igrač istražit će i druge faktore koji utječu na rezultat. Ponajviše trenutna forma, ozljede važnih igrača, postoji li kakvo rivalstvo između dva kluba, kakvi će biti vremenski uvjeti za vrijeme igre. Dakle, prvo i osnovno pravilo klađenja na azijski hendikep jest kladiti se samo ako ste dobro upoznati kako dvije ekipe igraju trenutno što se tiče forme, ne samo značaja rezultata.

Klađenje uživo

Ako ste odlučili kladiti se na azijski hendikep gledajući zbroj golova, odnosno hoće li pasti više ili manje pogodaka od ranije postavljene razine, iskusan kladitelj će pričekati da utakmica započne gdje će pomno pratiti kako se kreće rezultat, odnosno kako izgleda pojedina ekipa. Logički, kako utakmica odmiče tako i raste tečaj na određen broj golova ili pobjedu pojedine ekipe.

Azijski hendikep

Velika prednost azijskog hendikepa su decimalni tečajevi. Uvijek se možete kladiti na sigurniju varijantu poput margine -1,75 umjesto klasičnog – 2,00. Naravno, tu su i druge opcije koje nude više varijacija, manje ili veće tečajeve.

Ako imate želju bazirati svoje klađenje na azijskom hendikepu, najbolja opcija je krenuti postepeno. Kladite se na opciju gdje imate veću šansu za povrat uloženog novca. Naučite pratiti kretanje forme ekipa u samoj utakmici kako biste znali kvalitetnije procijeniti gdje možete zaraditi.

Spomenimo za kraj kako azijski hendikep kod domaćih priređivača igara na sreću uvijek možete igrati u Favbet kladionici, koja nudi na nogometnim utakmicama po četiri ili pet razina ovog tipa hendikepa na koje se možete kladiti…

Isplati li se koristiti azijski hendikep?

Azijski hendikep je tip oklade koji vam može donijeti odličan dobitak, ali i vratiti dio uloženog u slučaju polovične prognoze. Posebno je efikasan pri klađenju uživo pa ga svakako vrijedi iskušati i vidjeti odgovara li vašem stilu igre.

Na kojim sportovima je dostupan azijski hendikep?

Azijski hendikep najčešće ćete pronaći uz klađenje na nogometne utakmice. Nekad se pojavljuje na hokeju na ledu i na košarci. Većina online kladionica ovu okladu prije svega veže uz najjača nogometna natjecanja.

Koje kladionice u Hrvatskoj nude azijski hendikep?

U Hrvatskoj zasad Favbet kladionica prednjači sa svojim opcijama za klađenje na azijski hendikep i azijski zbroj golova. Drugi su i dalje prilično rezervirani po pitanju ove opcije.