Rizik.hr online casina i kladionice

Klađenje na košarku – koje oklade koristiti i na kojim natjecanjima?

Klađenje na košarku - najbolje oklade i natjecanja

Često govorimo o primjeru nogometa kad je riječ o klađenju, s obzirom na to da je ipak riječ o svjetski najpopularnijem sportu. Nogomet nudi pregršt mogućnosti na koje se možete kladiti, no to se odnosi i na košarku. Naravno, postoje suštinske razlike kada je riječ o nogometu i košarci, a jedina stvar koja im je zajednička jest što se oba sporta igraju loptom, doduše različitom.

Ovdje ćemo opisati kakve su mogućnosti za klađenje na košarkaške događaje, ovisno o tržištima, a i o kladionicama koje nude svakojake mogućnosti.

Koja su najbolja natjecanja za klađenje na košarku?

Klađenje na košarku, odnosno gledajući veličinu i kvalitetu ponude ovisi o ligi na koju se igrač poželi kladiti. Svaka liga neće imati identičnu ponudu, posebno one manje praćene od većine medija, a pogotovo one koje teško možemo pronaći u programu televizijskih kuća.

Najrenomiranije natjecanje kad je riječ o košarci, svakako je NBA liga. Najjače košarkaško natjecanje na svijetu nudi doista pregršt opcija na koje se igrač može kladiti. Ipak, ako se kladite u Hrvatskoj valja dobro istražiti ponudu svake kladionice jer nemaju svi iste mogućnosti.

Primjerice, neke kladionice neće ponuditi sve opcije na klađenju protiv hendikepa favoriziranog kluba dok druge ne samo da nude takve opcije već u ponudu postavljaju i dosta široku ponudu.

Osim NBA lige, isplati se kladiti i na Euroligu te Eurokup, kao i regionalnu ABA ligu, dok se zanimljive opcije još nađu na španjolskoj, francuskoj i turskoj nacionalnoj ligi, a profitirati može i onaj koji se razumije u kinesku i filipinsku košarku…

Klađenje na ishod utakmice

Najuobičajenija oklada je ona na jednostavnu pobjedu ekipe. Dakle, tipičan izbor pobjeda domaćina (1), gosta (2) ili neriješen rezultat (X). Naravno, uspoređujući košarku i primjerice nogomet, neriješen rezultat nudi suštinski drugačiju percepciju jer u košarci neriješeni rezultati nisu niti izbliza česti kao u nogometu koji se igra uz manje ritma i poena (golova).

Stoga, tečajevi na neodlučen ishod u košarci su prilično visoki, obično iznose preko razine 10, a i daleko više ako igra momčad koja je izraziti favorit.

Klađenje na hendikep

U ovom slučaju tržište nudi znatno bolje uvjete. Hoće li primjerice, kad je riječ o NBA ligi, moćni Golden State Warriorsi poraziti slabi Orlando Magic s više od 15 razlike, margina je u tom slučaju postavljena na -15,5 što je prednost s kojom u utakmicu kreće slabija ekipa, u ovom slučaju Orlando. Tečaj na ovakvu marginu obično je oko 1,85 gledajući hrvatske kladionice.

Pravi rizik, ali i mogućnost zarade donosi tečaj na višu marginu, primjerice -23,5. Ovisno o velikodušnosti pojedine kladionice, tečaj ovdje može iznositi 3,20. No, rizik je ovdje i znatno veći jer treba u obzir uzeti i druge faktore poput motivacije Warriorsa da rezultatski pregaze Magic, odnosno da zadrže razinu igre i u trenucima kada je utakmica praktički odlučena što se tiče pobjednika.

Klađenje na zbroj poena

NBA liga, a govorimo ovdje isključivo o tom primjeru kao najboljem košarkaškom natjecanju na svijetu, proteklih desetak godina znatno je povećala efikasnost kako se razvijao šut za tri poena. Stoga, uspoređujući zbroj poena danas i otprije 10, pa i 20 godina, efikasnost je drastično porasla.

Primjerice, danas jedna NBA momčad prosječno ‘ispali’ 40 pokušaja za tri poena, a prije 20 godina taj je prosjek bio i za više od upola manji. Stoga, nije teško zaključiti kako se uspješno kladiti na zbroj poena, jednostavno je potrebno istražiti koje su najefikasnije ekipe te naravno koliko je efikasan protivnik. Potrebno je također obratiti pozornost na činjenicu da mnoge momčadi veći fokus postavljaju na obrani nego napadu i korelacija ta dva faktora može itekako biti značajna.

Zbroj poena igrača

Ovo je tržište koje je proteklih godina itekako dobilo na popularnosti. Fokus je na pojedincu umjesto momčadi. Kladitelji će u ovom slučaju pozornost usmjeriti na kvalitetnog strijelca, a tu ćemo pogled prilagoditi i statistici, tko su najefikasniji igrači aktualne sezone. Ako ćemo otići korak dalje, odraditi detaljniji posao istraživanja, možete provjeriti i tko će biti čuvar pojedinog igrača.

Primjerice, ako igraju Brooklyn i Los Angeles Clippersi. Kevin Durant je netko koga je izuzetno teško zaustaviti, a razumno je za očekivati da će obrambenu odgovornost na njemu preuzeti fantastični defenzivci Paul George ili Kawhi Leonard. Jasno, to ne znači da Durant svejedno neće ubaciti 30 ili više poena, no svakako ćete imati o čemu razmišljati. Prema tome, vrlo je bitno provjeriti i potencijalni ‘match-up’ napadača i obrambenog igrača.

Klađenje uživo

Mnogi iskusniji kladitelji velik će fokus usmjeriti na klađenje uživo gdje će čekati pravu priliku kako bi ugrabili šansu za velikim dobitkom. Pozornost je ovdje usmjerena na više faktora.

U NBA ligi nije nemoguće da jedna momčad napravi veliki preokret i ostvari pobjedu. Samo aktualne sezone vidjeli smo mnoge primjere gdje ekipe nadoknađuju zaostatak veći od 20 razlike. Naravno, takvo nešto ne može ostvariti svaka ekipa, ali u slučaju da dobre momčadi poput Warriorsa ili Milwaukee Bucksa padnu u zaostatak, nije nemoguće zamisliti i da će preokrenuti rezultat.

Ako, u klađenju uživo, ne ganjate preokrete možete fokus usmjeriti na hendikep klađenje ili ukupan zbroj poena. Ako Warriorsi sredinom treće četvrtine protiv Magica imaju prednost od 20 razlike, možete prognozirati koliko su u stanju povećati tu prednost prije kraja utakmice. Slično se odnosi i sa zbrojem poena, ukupno gledajući ili kod pojedine ekipe.

Ostale oklade

Pri klađenju na košarku svakako moramo spomenuti oklade na broj postignutih pogodaka svake od ekipa, što je katkad lakše pogoditi od ukupnog zbroja koševa. Kladiti se možete i na pojedine segmente igre, od četvrtina do poluvremena, a tu su i oklade prva četvrtina/kraj ili poluvrijeme/kraj, na kojima ćete uzeti lijepi koeficijent ako predvidite preokret.

Neke kladionice čak i idu toliko daleko da vam nude pogađanje hoće li itko voditi na utakmici 20 ili više razlike, a možete se kladiti i da neće, a naišli smo čak i na mogućnost osiguranja, da ako vaša ekipa povede s više od 20 razlike, listić vam je automatski dobitan, čak i ako kasnije izgubi.

Klađenje na košarku specifično je na više načina, prvenstveno zbog čestih promjena rezultata i ako ste upravo taj sport odabrali za investiranje svog novca tada morate biti strpljivi, ali i spremni brzo reagirati kada tržište omogući priliku za zaradom.