Rizik.hr online casina i kladionice

Rječnik klađenja – terminologija kojom igrač treba ovladati

Rječnik klađenja - terminologija u kladionicama

Ako ste netko tko tek ulazi u svijet klađenja, zasigurno ste naišli na mnoge termine koji vam možda nisu jasni ili su slabo razumljivi. Posebno iz razloga što se čak i u hrvatskim krugovima koriste engleske riječi koje često izazivanju konfuziju.

Klađenje ima svoj rječnik klađenja s doista pregršt termina i akronima koji se koriste kako bi se postavili tečajevi za pojedinu okladu, a ovim tekstom pokušat ćemo vam objasniti neke od najvažnijih termina.

Bookmaker

Krenimo od početka. Termin bookmaker vjerojatno zvuči poznato, jasno, riječ je o samoj sportskoj kladionici koja postavlja ponudu, prati događaje na tržištu tečajeva te iste uvrštava u svoju ponudu sportova.

Bookmakeri imaju širok spektar poslova koji od njih traži preciznost, ažurnost, visoku razinu koncentracije i sklonost reagiranju u trenutku kako bi spriječili manipulacije tečajevima.

Golovi

Ako uživate kladiti se na golove po svakoj utakmici tada ste vjerojatno upoznati s mnogim kraticama koje se koriste: GG, NG, ZBG i slično.

GG obično znači da obje momčadi postižu pogodak, NG bi označavalo da niti jedna ekipa ne postiže gol dok ZBG znači ukupan zbroj golova.

Cash Out

Termin Cash Out je vrlo važan u većini Internet kladionica. Cash Out omogućuje raniju isplatu dobitka ako niste sigurni da će listić biti dobitan, ili jednostavno ako ne želite riskirati gubitak novca pa ste voljni umanjiti konačan dobitak radi sigurnosti da ste ipak nešto zaradili.

Cash out igrač može iskoristiti u bilo kojem trenutku dostupnosti, no uvijek treba obratiti pozornost kada je isplativo tako nešto učiniti. Nekada to bude prije početka utakmice, a ponekad, ako se dopusti početak dvoboja i stvari krenu naopako, tada Cash Out više nije smislen.

Underdog

Ovdje je riječ o ekipi, pojedincu koja je autsajder u susretu protiv favorizirane ekipe. Primjerice, ako Liverpool igra protiv Norwicha, onda je momčad Norwicha ‘underdog’ u tom susretu što će značiti i znatno veći tečaj.

Na ‘underdoga’ možete pronaći izadašan koeficijent na pobjedu, dvoznak pa čak i kontra hendikep, odnosno da neće izgubiti velikom razlikom.

Single ili double

Riječ je o okladama koliko parova želite ostaviti na listiću. Većina iskusnih igrača koji investiraju velik novac u svoj hobi klađenja, igrat će na jedan par (single).

Dugoročno, to je jedini način kako doista zaraditi novac i barem prividno pobijediti kladionicu. Double pak znači da na listiću postoje dva para. Dakle, nešto rizičniji listić iz jednostavnog razloga što se na njemu nalazi jedan par više.

Fiks i sistemski listić

Ako ste netko tko voli igrati listiće s velikim brojem parova za manje uloge tada zasigurno često igrate sistemske listiće. Takvi listići mogu sadržavati i desetak i više parova. Sistemi mogu biti i na šest, a i na 20 pogodaka ovisno o dostupnosti u pojedinoj kladionici.

Isto tako, kao što je slučaj u većini kladionica, sistemski listić može se limitirati na 20 parova u samom sistemu, ali to ne znači da na listiću ne može biti i više od 20 parova. No, svi preostali parovi dobit će prefiks ‘fiksni’. To znači da bi sistemski listić bio dobitan, osim što morate pogoditi sistem koji ste odabrali, isto tako dobitni moraju biti i svi parovi koji su fiksni.

Lay i back bet

Termini poput lay i back bet rezervirani su ponajviše za iskusne igrače koji istražuju tržišta klađenja na svojstven način kako bi prezentirali mogućnost zarade.

‘Back’ bet označava ‘podržavanje’ tečaja koji je odabran na pojedini par, dakle igrate na pobjedu pojedine ekipe. Lay je pak sušta suprotnost. Ovdje se u biti kladite da se nešto neće dogoditi, vi ste preuzeli ulogu kladionice.

Money line

Money line je jednostavna oklada da će netko pobijediti. Ova oklada nema nikakve dodatne komponente poput hendikepa, zbroja golova i sličnog.

Under ili over

Jedna od najčešćih oklada jest ona na zbroj golova. Tko će postići više golova na pojedinoj utakmici ili pak hoće li utakmica završiti s više i manje golova od ponuđene opcije.

Nekada ste mogli igrati samo na kombinaciju hoće li utakmica završiti s više (over) ili manje (under) golova do razine 2,5, a u današnje vrijeme izbor se drastično povećao pa možete igrati i do 6,5 golova u pojedinim kladionicama.

Hendikep

Osnovni dio svake nogometne, košarkaške ili teniske ponude je igra s hendikepom na favorita. To znači da, u slučaju ako je tečaj na favorita nedovoljno visok za vaše ambicije, možete ga umjetno povećati uvećavanjem i rizika same oklade.

Primjerice, ako odaberete da Liverpool pobjeđuje Norwich s najmanje dva razlike (h/0:1), a ponuda se može proširiti i na pobjedu s tri ili čak četiri razlike što donosi i drastično veći tečaj.

Hendikep je tržište klađenja koje iskusni igrači obožavaju, jer povećava izglede za dugoročan profit, no treba biti oprezan, jer puno toga ovisi i o motiviranosti momčadi kao i disciplini, jer kad netko sigurno vodi, nije mu nužno pregaziti protivnika…