Rizik.hr online casina i kladionice

Što je značajka padajućih simbola na slot automatima?

Značajka padajućih simbola

Značajka padajućih simbola omogućuje vam da povežete više dobitnih kombinacija pri istoj vrtnji. Zato je iskusni korisnici online casina itekako cijene.

Slot automati prilično su evoluirali u odnosu na svoje početke prije stotinjak godina. Tada ste imali jednu vodoravnu isplatnu liniju, na kojoj ste se nadali da će se pojaviti tri istovjetna simbola.

U međuvremenu su slotovi kompjutorizirani i pojavili su se na Internetu, s brojnim uzbudljivim karakteristikama. Danas nije problem pronaći automat sa stotinu ili više isplatnih linija, a tu su još bonus igre s besplatnim vrtnjama, gdje u pravilu padaju najbolji dobici.

A u svemu tome posebno se ističe značajka padajućih simbola (eng. “cascading/collapsing reels”). U pitanju je vrlo atraktivan scenarij pri kojem dio simbola nestaje s ekrana i radi mjesta novima.

Igre koje posjeduju ovu karakteristiku brzo su postigle veliku popularnost i postale omiljene među hrvatskim kockarima. Ne samo što čine igru zabavnijom, već i poboljšavaju vašu poziciju u borbi protiv kuće, zbog čega smo odlučili detaljno predstaviti ovaj tip automata…

Kako značajka padajućih simbola utječe na igru?

Značajka padajućih simbola uspjela je jednom za svagda riješiti problem monotonosti okretanja rola. Naime, slot koji posjeduje ovu karakteristiku uvijek vas može iznenaditi onime što će se dogoditi dok vrtite simbole na svom ekranu.

Postoji nekoliko tipova ove značajke. Prvi primjer su igre Sweet Bonanza i Gates of Olympus, na kojima nema klasičnih isplatnih linija, već se dobitak može složiti bilo gdje na ploči. Značajka padajućih simbola brine da kombinacije od 8 ili više istovjetnih simbola nestanu. Tada se ekran puni novim simbolima i moguće je složiti novi dobitak, što će aktivirati potpuno isti scenarij. To se može dogoditi beskonačan broj puta.

Na igri Gonzo’s Quest koju je kreirao NetEnt postoje fiksne isplatne linije, no svejedno je uvrštena značajka padajućih simbola. To znači da će dobitni simboli nestati i zamijenit će ih novi, na onim pozicijama na kojima su bili smješteni.

Zanimljivo je da igre u kojima postoji ovakav scenarij obično idu s množiteljima. Oni ili se pojavljuju u bonus igri i osiguravaju uvećanu isplatu ili će biti aktivirani sa svakom dobitnom kombinacijom koja nestaje s ekrana. Tako su slotovi dobili jednu novu karakteristiku koja se itekako sviđa igračima, jer podiže volatilnost i omogućuje lov na prilično izdašne dobitke…

Povećava li značajka padajućih simbola RTP igre?

Značajka padajućih simbola definitivno pozitivno utječe na povrat igraču. Samim time što imate priliku složiti više dobitnih kombinacija pri istoj vrtnji, rastu izgledi da ćete doći do zarade nakon pola sata kockanja.

Gonzo's Quest padajući simboli

No, proizvođači slotova to znaju pa to pokušavaju na različite načine kompenzirati. To znači da su pojedinačni dobici na kombinacijama simbola obično nešto niži, a može biti prisutno i mnogo različitih tipova simbola, što otežava njihovo slaganje u dobitne kombinacije.

Svejedno, slotovi kod kojih je prisutna značajka padajućih simbola u pravilu imaju veći RTP od 96%, dok je povrat igraču na klasičnim automatima s voćkicama negdje oko 95%, a katkad čak i niži.

Dakle, ova značajka nije jamac visokog RTP-a, ali definitivno pomaže da bi igra bila pogodnija za provođenje vaše dugoročne strategije. A tu je i volatilnost koja je u pravilu visoka uz ovakve slotove, što znači da su isplate izdašne kad role postanu darežljive.

Zato iskusni igrači pokušavaju provoditi svoju dugoročnu strategiju baš uz slotove koji imaju značajku padajućih simbola. Ako je još dostupna bonus igra s besplatnim vrtnjama, kao i različiti množitelji, tada nije nemoguće niti uvećati vlastiti ulog nekoliko tisuća puta pri istom okretaju.

U svakom slučaju, značajka padajućih simbola vrijedan je dodatak online casinu. Bilo da je vaš cilj uspješno reinvestirati bonus ili postepeno graditi put do profita ulaganjem vlastitog novca, automati koji posjeduju ovu karakteristiku definitivno bi trebali biti među onima na kojima pokušavate provoditi svoje taktičke zamisli…