Rizik.hr online casina i kladionice

Što je video poker i kako ga uspješno igrati

Video poker - Joker Poker / poker igre aparati besplatne

Video poker već više od tri desetljeća privlači pažnju hrvatskih igrača. Počelo je sve u kafićima, a danas se nastavlja brojnim zanimljivim verzijama u online casinu.

Poker je vjerojatno najpopularnija kartaška igra koja danas postoji. Kroz godine egzistencije poker je izrastao u svjetski fenomen pa se svake godine diljem svijeta, ali ponajviše u najslavnijim kockarnicama igraju turniri koji nude milijunsku zaradu.

Igra je toliko popularna da je nastao World Series of Poker koji na godišnjoj razini okuplja najbolje što poker može ponuditi na svjetskoj sceni. Kako se poker kao igra razvijao tako su igračima nuđene i različite verzije koje su također poprimile vlastiti identitet, a stekle i popularnost. 

S obzirom da ne može svatko zaigrati na takvim turnirima, a niti ima znanje, za takve ljude postoji video poker koji postoji već desetljećima. U velikoj mjeri se razlikuje od igre koja je pisala i filmske scenarije, ali definitivno ima svoj šarm… 

Kako igrati

Poput klasičnog pokera, i video verzija nudi izvlačenje pet karata, a razlika je jasno što na drugoj strani virtualnog stola nema protivničkog igrača, odnosno igrate samostalno protiv kuće. Među proizvođačima ističu se Play ‘n GO i EGT, a između različite verzije razlikuju se po svom RTP-u, a i osnovnim pravilima.

Video poker American Poker II

Aparat će vam dodijeliti pet karata, a vi imate opciju odabrati pet novih. Pritiskom na tipku ‘Hold’ imate opciju sadržati karte koje vam se sviđaju, a zatim pritiskom na tipku ‘Deal’ ili Dijeli, preostale karte bit će zamijenjene novima. 

Ako se odlučite uzeti dobitak i izbjeći dodatnu igru, vaša isplata ovisi o konačnoj postavi karata, a visina dobitka o isplatnoj ljestvici, koja se razlikuje u različitim dostupnim verzijama… 

Jacks or Better

Kada se video poker počeo pojavljivati u američkim casinima 1970-ih godina, postojala je samo jedna verzija igre, Jacks or Better. U međuvremenu, razvile su se brojne varijacije igre, a danas ih ima stotinjak. Naravno, nisu sve i prisutne u hrvatskim Internet kockarnicama, međutim ovisno gdje tražite ponudu takvih igara, negdje ćete pronaći i daleko više verzija igre pa ćete dobiti i veći izbor što odigrati. 

Video Poker - Jacks or Better

Jacks or Better je klasik poker igra, a uključuje potpunu isplatnu ljestvicu, dakle do maksimalnih sto ruku (hands), a ovisno o strategiji i mogućnostima pojedinog igrača nudi RTP, odnosno povrat uloga od 99,54% što je najveći iznos gledajući sve video poker igre. 

Vrijednost pojedine ruke je standardna, no ovdje postoji i bonus ako igrač izvuče skalu u boji do asa. Nakon svake ruke igrač ima pravo odabrati želi li isplatu ili pokušaj da se dobitak udvostruči. Rizik se sastoji u odabiru boje – crno ili crveno

Deuces Wild

Zanimljiva varijacija igre koja igraču donosi visok broj mogućnosti za zaradom. Specifičnost ove igre jest da je svaka karta koja ima vrijednost 2, zapravo joker karta

Deuces Wild video poker

Uz kvalitetnu strategiju nudi velike mogućnosti zarade. I u ovoj varijanti postoji mogućnosti rizika za udvostručenje dobitka. 

Joker Poker

Joker Poker sadrži špil od 52 karte, a u ovoj igri dodana je još jedna karta, Joker pa je ukupan zbroj 53 karte.

Igra sadrži dva kruga, u početnom dijelu dobije se pet karata, a igrač bira koje želi zadržati. Igrač ima pravo označavati i uklanjati oznaku bilo koje karte. Nakon druge runde ponavlja se izbor karata koje igrač zadržava, a zatim slijedi konačan zbroj nakon čega igrač dobiva ili gubi.

Strategija

Najveća prednost video pokera je što igrač ima mogućnost saznanja koliko može zaraditi, odnosno procijeniti koliki je povrat uloženog novca. Ta činjenica čini video poker igrom u kojoj je moguće pobijediti, a ako ste dovoljno uvježbani i spremni odabrati pravu strategiju tada je svakako jednostavnije doći do zarade. 

Izračunato jest kako je od špila koji sadrži 52 karte moguće napraviti više od 2,500,000 kombinacija ‘ruku’, a casino video aparati koriste RNG (izbornik slučajnih brojeva) koji je baziran na standardnim vjerojatnostima. 

Jackpot Poker

Ako želite biti uspješan igrač video pokera, uvijek je sreću najbolje tražiti tamo gdje su izgledi za povrat novca i zaradu najveći, u ovom slučaju Jacks or Better koji nudi 99,54 posto mogućnosti povrata. No, to ne znači da se morate limitirati jer i druge verzije video pokera sadrže mogućnosti zarade, a negdje sam postotak povrata i nije ključan element igre.

Što se pak igre crveno ili crno tiče, kao dodatne opcije koja je dopuštena, u pravilu se isplati igrati pri manje vrijednim kombinacijama, jednom ili dva puta, dok na onima većima to svakako treba izbjeći. I da, ne ulazite u pogađanje znaka karte, gdje imate šansu 1 naprema 4, jer su preveliki izgledi da ćete izgubiti svoj dobitak…

Istražite mogućnosti igre

Važna stavka u odabiru strategije jest istraživanje što nudi koja igra video pokera. Primjerice, u nekim igrama postoji opcija maksimiziranja novčića, odnosno ako igrate s maksimalnim ulogom možete dobiti primamljive bonuse

Važan savjet jest da uvijek provjerite isplatnu ljestvicu jer ćete ovdje saznati koliko zapravo možete zaraditi u krajnjoj mjeri. 

Pripazite i koliko ćete vremena provesti igrajući pojedinu igru jer je ovdje vrlo bitna koncentracija stoga je možda ključan element pripreme organizirati vrijeme u danu ili tjednu kada ćete se posvetiti igri.

Isplati li se igrati video poker?

Video poker u svojim najboljim verzijama ima povrat igraču veći od slot automata. Zato mnogi hrvatski igrači upravo na njemu provode svoju dugoročnu strategiju kockanja.

Koje verzije video pokera su najbolje?

Joker Poker i Deuces Wild odlične su verzije video pokera, jer imate na raspolaganju dodatnu džoker kartu koja olakšava slaganje dobitnih kombinacija. Jackpot Poker pak dijeli ogromne isplate za Royal Flush kombinaciju.

Gdje igrati video poker u Hrvatskoj?

Tek rijetka online casina u našoj zemlji nemaju video poker u svojoj ponudi. Pronaći ćete brojne različite verzije u Rizk, Favbet i Germania casinu, kao i u drugim hrvatskim kockarnicama.