Rizik.hr online casina i kladionice

Koja su najvažnija pravila Texas Holdema?

Pravila Texas Holdema

Pravila Texas Holdema, najpopularnije verzije pokera nisu komplicirana. Donosimo ona najvažnija kojima morate ovladati, prije nego što uđete dublje u razvijanje vlastite strategije.

Već više od stotinu godina poker ima pregršt poklonika diljem svijeta. U svojoj povijesti postajale su brojne popularne verzije, poput Five Card Drawa i Seven Card Studa. No, niti jedna varijanta nije uspjela postići takvu popularnost kao Texas Holdem.

Texas Holdem danas igraju milijuni diljem svijeta, s nagradama koje idu do 40 milijuna dolara na velikim turnirima. Razlog takve popularnosti svakako je Internet koji je omogućio igračima da igraju bilo kad i bilo gdje, stotine ili čak tisuće partija dnevno.

A svakako pomažu i pravila Texas Holdema, jer daju priliku da pobijedite čak i ako ne dobivate najbolje karte nakon dijeljenja. Naime, katkad je blefiranjem moguće postići isto kao i s perfektnim kartama, zbog mogućnosti izbacivanja protivnika iz igre agresivnim ulaganjem.

Baš zbog toga postoji danas veliki interes za pravila Texas Holdema, a mi ćemo ih ovdje predstaviti kako biste mogli dalje lakše raditi na vlastitoj pokeraškoj taktici…

Pravila Texas Holdema o ulaganju

U igri Texas Holdem svaki igrač započinje s dvije karte u rukama. Prije nego što djelitelj stavi još tri na stol, igrač može odustati (“fold”) ili pratiti ulog drugih, a i povećanjem uloga raditi pritisak na protivnike.

Poker kombinacije

Važno je naglasiti da postoji nekoliko verzija pokera, nastalih na temelju opcija ulaganja. Ako igrate No Limit, pravila Texas Holdema kažu da možete uložiti u svakom trenutku sve žetone koje imate na stolu. Ako igrate Fixed Limit, točno se zna koliko maksimalno možete ulagati tijekom jedne partije, a tu je i Pot Limit, pri kojem ne možete uložiti više od onog što je već na stolu.

Tu postoje Big Blind i Small Blind, obavezna ulaganja s kojima dva igrača započinju partiju, dok drugi mogu odbaciti karte bez financijskih posljedica, ali i pratiti druge kako bi pokušali doći do pobjede.

Pravila Texas Holdema kažu da čak četiri puta imate pravo ulagati žetone: na početku prije otkrivanja dodatnih karata, a onda i nakon Flopa (tri karte), Turna (jedna karta) i Rivera (jedna karta). To je dovoljno prilika da izbacite iz igre konkurenciju vještim blefiranjem, no ponekad ćete baš poželjeti otići do kraja, kako biste do trijumfa stigli zahvaljujući moćnoj kombinaciji u svojim rukama.

Uglavnom, na kraju će na stolu ostati pet karata, a vi ćete ih s vaše dvije imati ukupno sedam i pokušat ćete složiti najbolju moguću kombinaciju od pet karata…

Pravila Texas Holdema o jačini karata

Pravila Texas Holdema o snazi karata ista su kao i u svim ostalim verzijama pokera. Na vrhu se nalazi as, a slijede ga kralj, dama i dečko pa desetka i sve ostale karte s brojkama, sve do dvojke.

Najvrjednija kombinacija je Royal Flush, odnosno skala u boji od desetke do asa. Slijedi bilo koji Straight Flush, a onda Four of a Kind iliti poker, kombinacija četiri istovjetne karte, poput četiri asa.

Slijedi Full House, odnosno tris i par, a onda Flush, odnosno pet karata u istoj boji. Nakon toga počinju kombinacije koje su puno češće za stolom, predvođene skalom, odnosno kombinacijom pet karata koje po svojoj vrijednosti slijede jedna drugu. Tu su još tris, dva para i par, a ako ništa od toga nije prisutno za stolom, pobjeđuje igrač s najjačom pojedinačnom kartom u rukama.

Koje strategije dopuštaju pravila Texas Holdema?

Texas Holdem daje vam priliku koristiti različite taktike, kako biste nadmudrili druge igrače. Najvažnije je ostati potpuno nepredvidiv, jer time postižete da drugi igrači nikad ne znaju blefirate li ili ipak posjedujete moćne karte.

Što je više igrača uključeno u igru, to je teže nešto postići blefiranjem, zbog čega ova strategija najčešće traži agresivno ulaganje već na samom početku partije. Jednom kad ostanete 1 na 1 sa suparnikom, tada postaje puno lakše doći do trijumfa čak i sa slabim kartama, pod uvjetom da vaš blef ne bude unaprijed pročitan.

S druge strane, možete igrati i na matematičku vjerojatnost, odnosno ulaganja prilagoditi kartama koje imate u rukama. Nema sumnje, iskusni igrači u svakom trenutku znaju koliki su im izgledi u postotku da dođu do dobitka. Na temelju toga onda odlučuju isplati li se pratiti druge ili je bolje odustati i tako sačuvati žetone.

U svemu tome ključ uspjeha je pravilno raspoređivanje uloga, bez velikih oscilacija. Istina je, jednom kad krenete s velikim ciframa ganjati vlastite gubitke, možete očekivati vlastiti fijasko. Kontrola emocija je također izuzetno bitna, jer porazi s odličnim kartama u rukama izazivaju frustraciju, nakon čega je ključno ostati hladan i nastaviti smireno provoditi svoju strategiju.

U svakom slučaju, pravila Texas Holdema vrlo su jednostavna i svako će ih brzo naučiti. Međutim, pobjednička strategija se razvija godinama pa je nužno odigrati pregršt partija na Internetu, kako biste shvatili što prolazi, a što ne, jednom kad počnete snage odmjeravati s poker majstorima iz različitih dijelova svijeta…